Asansör Sektör Raporu 2021 Yayımlandı
YEŞİL ETİKETLİ ASANSÖR SAYISINDA ARTIŞ VAR, YURT DIŞI MONTAJ VE PAKET ASANSÖR SAYISI YÜKSELİYOR, HİDROLİK TAHRİKLİ ASANSÖR TESİSİNDE DIŞA BAĞIMLILIK DEVAM EDİYOR
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü’nün “Asansör Sektör Raporu 2021” yayımladı. Rapora göre, yeşil etiketli asansör sayısında artış var. Yurt dışı montaj ve paket asansör sayısı da yükseliyor. Hidrolik tahrikli asansör tesisinde dışa bağımlılık ise devam ediyor.
Rapora göre 2020 yılında, toplam 592 Bin 230 adet asansörün periyodik kontrolü yapıldı. Bu asansörlerden 235 Bin 968’’ine (%40) kırmızı, 48 Bin 802’sine (%8) sarı, 205 Bin 673’üne ise (%35) mavi etiket verildi. 101 Bin 787 asansör de (%17) yeşil etiket aldı.
Yıllara Göre Asansör Periyodik Kontrol Verileri
YEŞİL ETİKETLİ ASANSÖR SAYISINDA ARTIŞ
2012-2020 yılları asansör periyodik kontrol sonuçlarının değerlendirildiği raporda; 1 Ocak 2012’den başlayan ve 1 Ocak 2022’de 10'uncu yılını dolduracak olan ve bu süre içerisinde kontrol edilen asansör sayısı ile yeşil etiket alan asansör sayısında önemli bir artış yaşandığı vurgulandı.
YURT DIŞINDA MONTAJ VE PAKET ASANSÖR SATIŞINDA ARTIŞ KAYDEDİLDİ
Raporda, son yıllarda yurt dışında montaj, komple (paket) asansör satışı gibi alanlarda da Türk firmalarının gözle görülür çalışmalar yapmaya başladığı belirtildi. Türk Cumhuriyetleri, Orta Asya ve AB ülkelerinde asansör montaj işleri yapan Türk firmalarının sayısında da artış olduğu vurgulanan raporda, “Özellikle Afrika ülkeleriyle olan dış ticaretin gelişmesiyle birlikte, Türk asansör firmalarının bu ülkelerdeki yatırımlarını arttırmasına neden olmuştur’’ denildi.
AKSAM İHRACATINDA LİSTE BELİRLENDİ
Raporda, AB, Orta Doğu ve Türk Cumhuriyetleri başta olmak üzere uzak doğudan Güney Amerika’ya kadar aksam ihracatı yapıldığı da vurgulandı.
Raporda, “Özellikle uzak doğu kökenli ürünlerin ülkemizde kullanımının artışı, Avrupa normları çerçevesinde üretilen ürünlerimize yönelik olumsuz etkisini arttırmış bulunmaktadır. Bu nedenle, marka değeri ile yurtdışına ihracat kaleminde başarılara sahip firmalarımızın, pazar içerisindeki konumlarını koruyabilmeleri için Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğüne söz konusu ithal ürünlere yönelik anti damping uygulaması amacıyla bireysel başvurularda bulunmaları sektörün geleceği açısından büyük önem arz etmektedir” denildi.